10 راه تقویت مهارت نه گفتن، باقدرت بدون عذاب وجدان نه بگو!
اولین غریزه انسان در پاسخ به کارهای دیگران، اکثرا مثبت است؛ این مورد هم در زندگی شخصی وهم در زندگی کاری صدق میکند حتی اگر در شرایطی موجب ایجاد احساس ناراحتی شود. اگر دوست دارید در زندگی خود پیشرفت کنید؛ سبک زندگی راحت و آسوده ای داشته باشید “نه” گفتن جزء موارد حیاتی است. مهارت “نه” گفتن در بسیاری از مسائل در مورد اولویتبندی چیزهای واقعا مهم بوده و شجاعت گفتن آن در زمانی که شرایط ایجاد میکند که گفته شود، به احتمال زیاد شما را شادتر خواهد کرد.
در این مقاله راهکار تقویت مهارت نه گفتن نکاتی که باید در مورد آنها آگاه باشید، صحبت خواهیم کرد.
آنچه در این مطلب خواهید آموخت...
چرا باید “نه” گفتن را یاد بگیریم؟
اگر بخواهید به راضی کردن افراد در طول زندگی خود بپردازید و یا به هر درخواست آنها پاسخ “بله” بدهید، آسیبهای زیادی خواهید دید. علاوه بر آن میتوانیم چرایی “نه” گفتن را به علت موارد زیر به سه دسته تقسیم کنیم. “نه” گفتن به شما امکان مشخص کردن حد و مرزهایتان را میدهد. اگر مردم گمان کنند که شما به هر خواستهی آنها پاسخ مثبت میدهید و با همه چیز موافقت خواهید کرد، سعی میکنند از آن به نفع خود استفاده کرده و به شما آسیب بزنند. میتوانید بهتر و بیشتر از زمان خود استفاده کنید؛ رد کردن درخواست دیگران این امکان را داده که از زمان خود به هر روشی که دوست دارید و صلاح میدانید استفاده کنید. بنابراین از این به بعد میتوانید روی آنچه که واقعا برایتان مهم است، تمرکز کرده و زمانتان را صرف مواردی که مورد علاقهتان است، بکنید. زمانی که به دیگران “نه” میگویید در واقع باعث میشوید که اعتمادبهنفستان افزایش پیدا کند. در واقع «نه» گفتن می تواند باعث شود که بر زندگی خود کنترل داشته باشید و از آن لذت ببرید.
چگونه به دیگران “نه” بگوییم؟
اگر مسئله و یا خواستهای به شما احساس خوبی نمیدهد و یا اگر موضوع پیش آمده مورد علاقه شما نیست، میتوانید بدون در نظر گرفتن احساس دیگران، آن را رد کنید. در نظر داشته باشید که اولویت احساس شما است و میتوانید دیگران را اولویت دوم در نظر بگیرید. برخلاف تصورات شما “نه” گفتن پاسخی بسیار ساده است که به راحتی میتوانید آن را بیان کنید. توانایی “نه” گفتن مهارت فوق العاده ای برای بهبودی زندگی شخصی و حرفه ای شما است؛ شما نه تنها باید درخواستهای نا به جا را رد کنید، بلکه باید عادت کنید که هر از چند گاهی به خودتان هم “نه” بگویید.
مثال:
مقابله با پرخوری
برای مثال اگر برنامه ای برای کاهش وزن خود گرفته اید، باید در خصوص پرخوری بی مورد به خودتان “نه” بگویید.
ما به شما پیشنهاد نکردهایم که همانند ربات زندگی کنید، فقط مواردی که بیان کردیم باعث میشود استرس و ناآرامی را تجربه نکنید.
قبول کار اضافی در محل کار وقتی رئیس یا همکارتان از شما میخواهد وظایفی را که خارج از مسئولیتهای شغلی شماست انجام دهید، اما شما وقت یا انرژی کافی ندارید.
پیشنهاد دوستان برای فعالیتهای غیرضروری وقتی دوستانتان شما را به جایی دعوت میکنند که علاقهای به آن ندارید یا ترجیح میدهید زمان خود را صرف استراحت یا انجام کارهای دیگر کنید.
فشار برای مصرف مواد مضر وقتی کسی شما را به مصرف سیگار، الکل یا مواد دیگر تشویق میکند، اما شما نمیخواهید چنین کاری انجام دهید.
کمک مالی غیرمنطقی وقتی کسی از شما درخواست قرض پول یا حمایت مالی میکند، اما این کمک برای شما بار مالی سنگینی دارد.
قبول پروژههای جانبی در دوران پرمشغله وقتی کسی از شما میخواهد پروژه اضافهای را قبول کنید، اما شما در حال حاضر با کارهای زیاد دیگری دست و پنجه نرم میکنید.
پذیرش درخواست غیرمنطقی از خانواده وقتی اعضای خانواده توقعات غیرواقعی از شما دارند، مثلاً همیشه مسئولیتهای اضافی را به شما محول میکنند.
پذیرش درخواست مهمانی یا رویداد در شرایط خستگی وقتی خستهاید یا نیاز به زمان برای خود دارید، اما کسی شما را به یک رویداد دعوت میکند.
پیشنهاد همکاری یا شراکت ناسازگار وقتی کسی به شما پیشنهاد همکاری یا شراکتی میدهد که با اهداف یا ارزشهای شما همخوانی ندارد.
پذیرش درخواست رایگان یا بدون سود در کسبوکار وقتی مشتری یا همکاری از شما درخواست خدمات رایگان یا با هزینه بسیار پایین میکند که برای کسبوکارتان زیانآور است.
زمانی که کسی حد و مرز شما را نادیده میگیرد وقتی کسی از شما میخواهد کاری انجام دهید که با ارزشها، باورها، یا مرزهای شما مغایرت دارد.
نکات کلیدی در خصوص “نه” گفتن که باید بدانید!
“نه” گفتن یک مهارت ضروری استاما در نظر داشته باشید که چگونه آن را بدون مخالفت با دیگران بیان کنید. اگر بتوانید تعادل درستی را به دست آورید، در این راه قطعا موفق خواهید بود. سعی کنید گزینههایی را پیشنهاد دهید که هر دوی شما میتوانید با آن موافق باشید. البته که محدودیتهای وجود دارد؛ برای مثال اگر شخص مقابل درخواست خود را به صورت ناعادلانه و ظالمانه به شما بیان کرد به جرعت میتوانید نظر منفی خود را بیان کنید. بدون در نظر گرفتن آنکه مخاطب شما چه کسی است، به صورت کامل و واضح دلیل نه گفتنتان را توضیح دهید؛ چراکه اغلب مردم بعد از شنیدن جوابی که دلخواهشان نیست، آزرده خواهند شد.
چگونه دیگران را هنگام نه گفتن نرنجانیم؟
برای جلوگیری از این امر میبایست که به سادگی دلیل تصمیم خود را بیان کنید. یکی از موارد مهمی که باید به یاد داشته باشید این است که برای گفتن “نه” منتظر نمانید؛ بهتر است در این موارد سریع عمل کنید چراکه هر چه بیشتر منتظر بمانید ممکن است فشار بیشتری برای تسلیم شدن و گفتن “بله” به شما وارد شود. البته در نظر داشته باشید که ممکن است افراد با رد درخواست شما مخالفت کنند، اما در این موضوع دلیلی برای احساس گناه وجود ندارد؛ زیرا فقط شما میدانید که چگونه زمان خود را مدیریت کنید. برای خودتان مرزبندی کنید؛ آنها را بپذیرید و اجازه رد شدن از مرزهایتان را به دیگران ندهید.
چه زمان “نه” بگوییم؟
در ابتدا باید تصمیم بگیرید که چه چیزی برای شما مهم است؛ و به هر موردی غیر از آن “نه” بگویید. توجه داشته باشید تعریف آنچه که مهم است، گسترده و برای هر فرد متفاوت بنظر میرسد. یک پروژه به تنهایی ممکن است برای شما به آن صورت مطلوب نباشد؛ مکانی که ممکن است بروید و یا کسی که میخواهید ملاقات کنید ممکن است برای شما جالب نباشد. نیازی نیست در مورد این موارد حسابگر باشید فقط کافی است بدانید به چه چیزی میخواهید “نه”بگویید. قاطع باشید و از کلماتی مانند “شاید” و.. استفاده نکنید.
جمع بندی
“نه” یک واژه قدرتمند است و زمانی که شرایط ایجاب میکند؛ نباید از آن ترسید. بسیاری از انسانها عادت دارند همیشه به آنچه که میخواهند دست پیدا کنند، این بدان معنا نیست که شما بخواهید برای رسیدن به خواستههای نامطلوب دیگران، به آنها “بله” بگویید. پس به یاد داشته باشید احساس شما میبایست نسبت به دیگران اولویت باشد؛ خودتان را نادیده نگرید و به تمامی احساسات خود احترام بگذارید زیرا در نهایت تنها کسی که میماند، خودتان هستید.