باور یعنی چی؟یکی از عواملی که باعث موفقیت و پیشرفت در زندگی شما میشود، داشتن باور ذهنی است. درستی و نادرستی باور را خود شما مشخص میکنید، باورهای درست شما را به موفقیت میرساند و باورهای اشتباه مانع رسیدن شما به موفقیت میشوند. باور وضعیتی در ذهن است که با وجود آن افراد فکر میکنند چیزی درست است بیآنکه شواهد و دلایل عقلانی وجود داشته باشد. باور فرضیهای است که توسط ذهن انسان درست تلقی میشود، بسیاری از تصمیمگیریها و رفتار انسانها از باور ذهنیشان نشات میگیرد. یکی از ارکان اصلی رسیدن به خواستههایتان داشتن باور ذهنی شما نسبت آنها است. در حقیقت شما چیزی را جذب خواهید کرد که به آن باور و ایمان قلبی داشته باشید، با توجه به این عبارت درمییابیم که باور در زندگی اهمیت بسیار بالایی دارد. برای تحقق بخشیدن به خواستههایتان باید ایمان داشته باشید که به آنها خواهید رسید.
اگر مایل هستید با مبحث باور و تاثیرات آن روی زندگی، روابط و کار خود با خبر شوید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
تاثیر باور در زندگی
اعتقاد به یک چیز بدون داشتن تجربه یا شواهد قوی، به عنوان یک باور، تعریف میشود. باورها میتوانند از موضوعات کلی مذهبی یا فلسفی گرفته تا باورهای شخصی و اعتقادات رایج در جوامع مختلف متنوع باشند.
باورها میتوانند تاثیرات بزرگی بر رفتار و تصمیمگیریهای ما داشته باشند. برخی از باورها به دلیل تجربیات گذشته یا شواهد موجود برای افراد قویتر هستند، در حالی که بعضی از باورها ممکن است بر پایه اعتقادات غیرمنطقی یا خیالی باشند.
همچنین، باورها میتوانند توسط فرهنگ، تربیت، تجربهها، و تاثیرات محیطی شکل گرفته و تغییر کنند. این تغییرات ممکن است از طریق تجربه، آموزش، و تفکر انتقادی رخ دهند.
باورها میتوانند افراد را در جهتدهی زندگیشان و تصمیمگیریهایشان تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین، درک باورهای خود و دیگران و ارزیابی منطقی آنها میتواند به ما کمک کند تا بهترین تصمیمها را بگیریم و با دیگران ارتباط موثرتری داشته باشیم.
باورها چگونه در زندگی شکل میگیرد؟
شکلگیری باورها فرایندی بسیار پیچیده است که از دوران کودکی در وجود افراد نهادینه میشوند. در زمان تولد و کودکی ذهن انسان مانند لوحی پاک، آمادۀ دریافت اطلاعات و شکلگیری باورها است. اما در این مسیر عوامل مختلف دیگری نیز وجود دارد که در ادامه آنها را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد:
1) تجربیات شخصی: اولین و مهمترین منبع شکلگیری باورها، تجربیات شخصی شما است. هر آنچه در طول زندگی تجربه خواهید کرد بر شکلگیری باورهای ذهنی شما نقش دارد.
2) اطرافیان: والدین، دوستان، همکاران، معلمان و اساتیدی که در طول زندگی با آنها در ارتباط هستید نقش اساسی در ایجاد باورهای ذهنی شما دارند.
3) جامعه: ارزشها و باورهای حاکم بر جامعه در شکلگیری باورها به ویژه در دوران کودکی تاثیرگذار خواهند بود.
4) ضمیر ناخودآگاه: بخش وسیعی از ذهن شما توسط ضمیرناخودآگاه تشکیل شده است که در پردازش اطلاعات و شکلگیری باور نقش اساسی دارد.
انواع باورها:
باورها به دو دستۀ مثبت و منفی تقسیم میشوند، تمامی اعتقادهای قلبی ما در یکی از این دو دسته قرار دارند و ما میبایست آنها را بشناسیم. اعتقادهای محدود در دستۀ منفی و اعتقادات انگیزشی در دسته باورهای مثبت قرار میگیرند. پس نتیجه میگیریم افکار ما در ساخت باورهایمان بسیار قابل اهمیت است.
باورهای مثبت:
اعتقاداتی که در این دسته از باور قرارگرفتهاند موجب ایجاد انگیزه زیادی در افراد میشوند. این باورها انرژی مثبت فراوانی دارند و انگیزۀ شما را برای انجام کارهایتان افزایش میدهد. یکی از مزیت داشتن باور مثبت این است که اگر شما بارها و بارها شکست را تجربه کنید اما باز هم از تلاش دست برنمیدارید و اعتماد به نفس شما خدشه دار نخواهد شد. باورهای مثبت ذهن نیاز به تقویت دارند و تقویت آنها، مسیر رسیدن به خواستههای شما را هموارتر میکند. زمانی که باورهای مثبت را در خود تقویت کنید در واقع باور ثروتساز نیز درون شما پر رنگتر خواهند شد، باورهای ثروت ساز بر نامحدود بودن منابع مالی در جهان تاکید دارند. با توجه به باورهای ثروتساز شما میتوانید به هر آنچه میخواهید برسید. داشتن یک لیست از باورهای مثبت و ثروت ساز در زندگی اهمیت بالایی دارد. در ادامه چند نمونه از این باورها را در اختیار شما عزیزان قرار میدهیم.
لیست باورهای مثبت و ثروت ساز:
1) من میتوانم در هر کاری موفق شوم.
2) ذهن من قادر به انجام کارهای بزرگ است.
3) من در جهانی با فراوانی های مختلف زندگی میکنم.
4) من لایق ثروتمند شدن هستم.
5) من از خوششانسترین افراد دنیا هستم.
6) به دست آوردن پول آسانترین کار دنیا است.
7) درآمد من روز به روز بیشتر میشود.
8) من لایق زندگی فوقالعادهای هستم.
9) من در مقابل با چالشها مقاوم هستم.
10) من خودم را دوست دارم و خودم را همانگونه که هستم میپذیرم.
ساخت باورهای مثبت و ثروتساز:
تکرار باورهای مثبت و ثروتساز به صورت روزانه و پیوسته میتواند بعد از گذشت زمان، تاثیر بسزایی در ذهن و زندگی شما ایجاد کند. به همین منظور کافی است جملات تاکیدی مثبت و ثروتساز خود را وارد تکنیک تسبیح کنید. در تکنیک تسبیح شما هر جملۀ تاکیدی را روزانه 100مرتبه، به مدت 21 روز تکرار خواهید کرد تا شاهد تاثیر شگفت این تکنیک در زندگیتان شوید. (برای آشنایی بیشتر با تکنیک تسبیح میتوانید از دورۀ آموزشی رایگان پولسازی استاد محمد بصیری استقاده کنید). بدین صورت شما میتوانید ضمیر ناخودآگاه خود را مجدد برنامهریزی کنید و باورهای منفی و افکار منفی را از زندگی خود دور کنید.
اثرات باورهای مثبت در زندگی:
1) رسیدن به خواستههای شما در زندگی
2) تفکرات مثبت و آیندهساز
3) ایجاد انگیزه
4) ایجاد عزتنفس و اعتمادبهنفس
5) بهبود روابط
باورهای منفی:
افکار منفی مانع موفقیت شما در کارهایتان میشوند و زندگی شما را مختل میکنند. باوری که از افکار منفی در ذهن شما نشات گرفته باشد سبب محدودیت در انجام کارهایتان میشود و آن را باور منفی مینامند. باورهای منفی، انگیزه و اعتماد به نفس شما را از بین میبرد و در نهایت انرژی منفی به سمت کائنات ارسال میکنند. در واقع باورهای منفی نیرویی نامرئی محسوب میشوند که شما را اقدامات مثبت زندگی بازمیدارند.
لیست باورهای منفی:
1) وقت کافی ندارم.
2) من موفق نمیشوم.
3) من شکست میخورم.
4) من بدشانسم.
5) من پول کافی ندارم.
6) من به اندازه کافی خوب نیستم.
7) پول آنقدرها هم مهم نیست.
8) پول خوشبختی نمیآورد.
9) باید سخت کار کنی تا ثروتمند شوید.
10) پول ریشۀ بدبختی ها است.
اثرات باور منفی:
1) افزایش احساس ناامیدی
2) شکستهای پی در پی
3) مشکلات فراوان در زندگی
4) به وجود آمدن اعتماد به نفس کاذب
چگونه باورهای منفی خود را تغییر دهیم؟
تا به اینجا مقاله با ماهیت و نحوۀ شکلگیری باورها در زندگی آشنا شدهاید، در ادامه یاد خواهید گرفت چگونه باورهای خود را تغییر دهید تا به واسطۀ آن زندگی فوقالعادهای را تجربه کنید. همانطور که بیان شد، باورها هدایتکننده و تعیینکننده نتایج زندگی ما هستند، بنابراین وجود باورهای منفی و غلط در افراد باعث گرفتن نتایج نامطلوب در زندگی میشوند. در ادامه و با انجام موارد زیر میتوانید از باورهای منفی و محدود خود رها شوید و برای زندگی جدید گامی مثبت بردارید.
مرحلۀ اول ( پذیرش): ابتدا باید باور محدود و منفی خود را قبول کنید و علت پیداش آن در ذهن خود را شناسایی کنید.
مرحلۀ دوم ( اعتماد): به خاطر داشته باشید ذهن و ضمیر ناخودآگاه شما میبایست به اندازۀ کافی احساس امنیت داشته باشند تا مسیرذهنی جدید را بپذیرد.
مرحلۀ سوم ( جایگزین کنید): باور جدید و قدرتمندی به جای باور محدود خود در نظر بگیرید و آن را در ذهن خود ثبت کنید، برای تغییر باور محدود خود جمله تاکیدی جایگزین را وارد تکنیک تسبیح ببرید.
چقدر زمان لازم است تا باور تغییر کند؟
اگر رفتار و یا باوری را دوست ندارید و از آن ناراضی هستید اما باز هم آن را در خودتان میبینید، نگران و نا امید نشوید. چراکه تغییر کردن یک شبه اتفاق نمیافتاد؛ ممکن است این تغییر یک هفته، دو هفته و یا ماهها طول بکشد. در واقع مهم این است که شما آگاهی از باور و یا رفتار بد خود دارید که میخواهید آن را از بین ببرید. پس عجله نکنید و در طی این مدت زمان دست به اقدامات متفاوت بزنید.
سخن پایانی
در این مقاله ما موضوع باور را به طور مفصل و کامل مورد بررسی قرار دادیم، به طور کل میتوان گفت باورها نوع نگرش و نگاه ما به جهان اطرافمان هستند. برای تغییر باورها ابتدا باید آنها را به خوبی شناسایی کنید و سپس برای تغییر آنها اقدام کنید. امیدواریم با شناسایی و اصلاح باورهای محدود خود در مسیر موفقیت گامی مثبت بردارید.